Brazza Housing, Bordeaux

In Bordeaux's Brazza district, the three buildings are aligned along the Garonne riverfront, separated by 6-metre gaps running perpendicular to the river to let the sun through into the development. The poplars of the Angéliques Park riverside landscaping run along the front. As well as a south-facing garden, generous loggias extend the upper apartments. Inside, the design puts the accent on a range of framed views over the landscape, and on sunlight. The loggias' trapezoidal geometry reinstates an orthogonal plan for ease of fit-out.
Again for the purposes of rationalising the plan, buildings B (G+7) and C (R+4) share a lift and staircase. They are linked by an external walkway. Building A (G+5) is independent. Close to the river, the ground floors are raised and access is made from the centre of the block via raised paths, like pontoons. The facade design takes its inspiration directly from the concept developed for the park by Michel Desvignes: the lightweight grid of the posts (tapered cylinders) becomes narrower as it rises, contributing to an impression of slenderness and to a progressive privacy necessary to the appropriation of the loggias.

Location
Lot A1 Brazza District, Bordeaux (33)
Programme
58 open market housing units, parking silo 168 places
Client/developer
Vinci Immobilier
Team
Équipe : Hardel Le Bihan Architectes (Cyril Mabime, project leader), Gastel (landscape design), Vivalto (structure + fluides), Altostep (BET VRD), 3D Manager (quantity surveying), Emacoustic (acoustics), Soler Environnement (sustainability), Cobe (executive architect), Gescor (OPC)
Surface area
3 989 m²
Calendar
Consultation files summer 2020, delivery 2022
Materials
Concrete, aluminium
Bordeaux En cours Logement

Yennenga town Burkina Faso

Burkina Faso In progress International Mixed use Urbanism

Housing, University of Dakar

Campus Dakar In progress International Natural ventilation Students

L'océan du futur, Cherbourg

2019 Cherbourg-en-Cotentin Culture Exposition Muséographie Équipement

Montparnasse by Nouvelle AOM

Co-conception High-rise building In progress Low carbon Mixed use Natural ventilation Nouvelle AOM Paris Renovation Tower Urban farming