Office Campus in Gentilly

The site sits in the steep slope of the Bièvre Valley in the south-eastern suburbs of Paris. An awareness of the specific geography of the site is at the heart of this project for offices, and is revealed through transparencies and dynamic visual openings. The entire development is organised along three little valleys running north–south, allowing for the organisation of the different buildings and functions across the slope, each parallel to the other. The 11m-height difference across the site implies the creation of an upper ground-floor level at the level of Rue Pascal (G+4) and a lower ground level at Rue du Président Allende.
The architectural expression and volumetric clarity is unified, despite the design being characterised by the decomposition of the buildings into separate sections. Each segment is different, using a variety of structural grids (1.35 or 2.7 m), colours and heights (G+1 to G+7), and they seem to quietly slip past one another. A multitude of transversal passages are made possible according to which floor one is on: via the planted valley paths that run between the buildings, via the large, open 'agoras' (basement and ground floor), via the large planted terraces on the 1st, 2nd and 3rd floors, or via footbridges (on the 3rd, 4th and 5th floors).

Location
Rue du Président Allende, Gentilly 94
Programme
offices, staff restaurant, retail, auditorium, creche, gym, parking for 440 cars, 170 bicycle stands
Client
Scor
Team
Hardel Le Bihan Architects (Clément Bertin and Alberto Sacca team leaders), Alain Barthe (associated architect), Philippe Niez (landscape architect), EVP (structure), Egis (MEP, infrastructure, BIM manager), Elioth (facades), Lasa (acoustics), C Ingénierie (lifts), Caso (H&S), Michel Gaury (kitchens), BATIR Conseil (engineery, AMO sustainable certifications)
Surface area
40 000 m²
Calendar
currently in design phase. Competition winner 2016
Materials
pierced concrete walls (structure), prefabricated coloured concrete and glass (facade), aluminium
Certification
E+/C- (E2 C1), RT 2012 -40%, HQE 2015 excellent, BREEAM excellent, WELL Silver
Campus Co-conception Gentilly In progress Low carbon Office

Timber-frame city block, Lyon Confluence

Housing In progress Low carbon Lyon Mixed use Office Social housing Timber construction Tower

Montparnasse by Nouvelle AOM

Co-conception High-rise building In progress Low carbon Mixed use Natural ventilation Nouvelle AOM Paris Renovation Tower Urban farming

Housing Bobigny

Bobigny Co-conception Housing Mixed use On site School Social housing

Bruneseau District, Paris

Co-conception Housing In progress Ivry-sur-Seine Low carbon Office Paris Timber construction Urbanism